90% от плоското стъкло в света се произвежда чрез технологията на флоатното стъкло, изобретена от сър Алистър Пилкингтън от Pilkington Glass. При нея разтопеното стъкло се излива в единия край на вана с разтопен калай. Стъклото се стича по калая и се подравнява, създавайки плоска повърхност от двете страни. Стъклото бавно се охлажда и втвърдява, докато преминава по разтопения калай, след което излиза от ваната като непрекъсната лента. След това стъклото се полира. Завършеният продукт има почти идеално успоредни повърхности.

Този вид стъкло e най-разпространено в съвременното производство.
Наричано още флоатно стъкло, то намира широко приложение в качеството си на нереактивен продукт със съвършено гладка повърхност.


Използва се като основа, на която се нанасят специални покрития при слънцезащитните и топлоизолационните стъкла. Съществено преимущество на флоатното стъкло е неговата висока светлопропускливост. Намира приложение при единично остъкляване, стъклопакет, комбинация с всички видове стъкла – за соларен контрол, интериорни решения, повишени шумоизолационни свойства.

Стъклото се произвежда в стандартни дебелини от 1,8, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 19 mm.