Warning: getimagesize(): Filename cannot be empty in /home/enigl0yz/public_html/wp-content/plugins/wp-open-graph/output.class.php on line 306

Флоатното или още обикновено стъкло

се произвежда с чрез стопяване на рециклирано стъкло, силициев пясък, вар, поташ и сода, при което така получената смес изплува над слой от разтопен калай.
Разтопената маса се втвърдява бавно, докато тече през калайя, отгрява се, за да се премахнат напреженията породени от охлаждането.
Отгряването позволява стъклото да достигне по-стабилно състояние, а от там до по-висока плътност и по-висок индекс на пречупване.

Свойства на флоатното стъкло:

Висока степен на пропускане на светлината
Възможност за производство в гама от цветове
Добра химическа инертност
Устойчивост на флуороводородна (HF) киселина.

Приложения в строителната индустрия

Флоатното /обикновено / стъкло се използва за по-малки прозорци в битовите жилища, докато по-големите прозорци са направени от закалени стъкла. Стъклото се използва за прозорци както за естетически, така и за функционални цели, като позволява на обитателите да виждат и в същото време ги изолира от атмосферните условия.
Използва се и като основа, на която се нанасят специални покрития при слънцезащитните, топлоизолационните, обемно оцветените /тонирани/ стъкла.
Произвежда в стандартни дебелини от 1мм,8мм, 3мм, 4мм, 5мм, 6мм, 8мм, 10мм, 12мм, 15мм, 19 мм.

Търговско остъкляване

Този тип стъкло става все по-популярно в търговските приложения, тй като конструкциите създадени с него, оставят впечатлението, че сте навън, с предимствата да бъдат вътре защитени от много различни фактори.
Стъклото също играе все по-голяма роля в сградите, където осигурява привлекателна и лесна за поддържане външна повърхност. Трябва да се отбележи, че повечето стъкла, използвани за това приложение, подлежат на процес на втвърдяване след термична обработка преди употреба.
Освен естетиката, фактори като пропускане на светлина и топлина могат да играят голяма роля при избора на стъкло, тъй като те ще повлияят на количеството отопление и охлаждане, което ще е необходимо в сградата, а от там върху екологичният отпечатък на сградата!
Поради своята прозрачност, твърдост и лекота на почистване, стъклото често се използва за витрини в търговски обекти и плотове. Много от тези приложения обаче са заменени от закалено стъкло поради превъзходната си якост.

Обобщение

Флоатното /обикновено / стъкло има няколко приложения в съвременната архитектура, както в търговски, така и в битови конструкции. С усъвършенсването на тенологията на производството на обикновено стъкло, се откриват нови негови приложения в електрониката и технологиите, например в телевизионни, компютърни, телефонни екрани и енергийно-ефективни сгради.

Сподели